آنچه از وب باید بدانید!1 min read

فهرست مطالب

در این مقاله آنچه از وب باید بدانید! در خصوص وب سایت صحبت میکنیم که شما بعنوان مدیر و یا تصمیم گیرنده یک کسب و کار بتوانید تصمیم درستی بگیرید. شاید کمی طولانی باشد اما ارزشش را دارد. پیشنهاد میکنم قبل یا بعد از خواندن این مقاله، بعد از اینستاگرام را بخوانید.

اهمیت وب سایت

دنیای اینترنت را سرزمینی تصور کنید که بسیار بکر و ناشناخته است، تصور کنید از کره ای که محل زندگیتان بوده با کمک سفینه های فضایی کره جدیدی را کشف کرده اید که بسیار سرسبز، روشن و پر طراوت است، در آن بازارهای فروش فوق العاده ای است که کسب و کار و زندگی شما را متحول میکند اما مشکل اینجا است که این سرزمین زبان و قواعد ( قانون ) خودش را دارد!
اصلی ترین و مهمترین موضوع برای ورود، ماندگاری و رشد در دنیای دیجیتال یا همان اینترنت داشتن وب سایت است!

وب سایت شما همه چیز کسب و کار شماست!

این جمله شاید که اغراق کننده بنظر برسد اما به شدت از نظر من و تمام همکارانم در زمینه دیجیتال مارکتینگ جدی است!

همانند کارخانه، دفتر فروش، کارگاه و … که در انتخاب محل و راه اندازی آن بشدت جدی و البته حساس هستید برای راه اندازی وب سایت نیز این حساسیت و اهمیت را داشته باشید( شاید هم بیشتر )

کسب و کارتان بر اساس وب سایتتان قضاوت میشود!

شما برای راه اندازی وب سایتتان که قرار است معرف کسب و کار شما باشد جدای از هزینه هایی که باید انجام دهید، زمان زیادی را هم باید بگذارید موردی که تقریبا با پول قابل جبران نیست.
این گذر زمان است که وب سایت شما را به تکامل بیشتر هم از نظر ساختاری و هم زا نظر سئو جلو می رساند.
و فاجعه زمانی اتفاق می افتد که ممکن است با یک انتخاب و یا کار اشتباه تمام داشته هایتان را از دست بدهید!

شما زمانی که وب سایتتان راه می اندازید گوگل آن را رسد میکند و ممکن است بعد از مدتی هزاران صفحه توسط گوگل شناخته شده باشد ( به این اتفاق اصلاحلا ایندکس شدن صفحات گفته میشود )، این صفحات ایندکس شده همان صفحاتی هستند که در جستجوی گوگل نمایش داده میشوند و در سئو وب سایت شما تاثیر گذار باشند .
قطعا شما برای آنها هزینه های زیادی کرده اید ، نیروی انسانی اختصاص داده اید، تبلیغات کرده اید، رپورتاژ رفته اید، هزینه های بالای سئو را انجام داده اید، صدها محصول به وب سایت خود وارد کرده اید و … حالا بخاطر یک اشتباه یک شبه همه یا بخشی اصلی از آن از بین میرود و این بعضا به معنای مرگ کسب و کار است.

مسیر زیر فرایندی است که بنظر من باید یک‌مدیر از آن مطلع باشد تا برای ورود به دنیایی دیجیتال حدالامکان بهترین تصمیمات گرفته شود! من این مسیر را با پرسش هایی پیش برده ام.

وب سایت میخواهیم یا نه؟

در خصوص پاسخ به این سوال من قبلا مردد بودم و در پاسخ میگفتم اگر وسعت کسب و‌کارتان محدود است از سوشال ها استفاده شروع کنید البته نه بخاطر بی اهمیت بودن وب بلکه تلاش داشتم بودجه های کسب و ‌کارهای نو‌پا را مدیریت کنم و کمک کنم از اینکه بودجه با احتیاط بیشتری خرج شود.
اما اکنون به تمامی عزیزانی که در مسیر راه اندازی کسب و‌کارشان هستند و یا کسب و‌کارشان فعالیت دارد و‌برندی هم هستند میگویم.

همین فردا وب سایت خود را راه اندازی کنید!

چه وب سایتی لازم است؟

  • پاسخ این موضوع به عوامل زیادی بستگی دارد، مثلا:
  • برنامه کسب و کار برای حضور در‌دنیای اینترنت چیست؟
  • آیا بودجه ای برای وب تخصیص داده شده و اگر بله مبلغ آن چه مقدار است؟
  • برای حفظ و‌توسعه‌ وب سایت توانایی ایجاد زیرساخت و استخدام در مجل دارند؟ و …

مشخص شدن موارد بالا تکلیف را تا حدودی مشخص میکند اما قبل از تصمیم گیری خیلی خوب است کمی با وب سایت تخصصی تر آشنا شویم!

بخش های وب سایت

  • دامنه
  • هاست
  • هسته اصلی وب سایت

دامنه:

نام و‌ نشانی‌است که به افراد این امکان را می‌دهد که به وب سایت شما متصل شوند
که خود دو بخش اصلی دارد:
نام و پسوند که با یک نقطه یا اصطلاحا دات جدا شده اند.
مثلا دامنه وب سایت من
saeedfotovat.ir

که بخش نام او saeedfotovat و قسمت پسوند آن ir است.

اگر میخواهید بیشتر درخصوص دامنه بدانید و یا مفهوم دامنه برای شما روشنتر شود به ویکی پدیا مراجعه کنید.
در انتخاب نام دامنه چند مورد را درنظر بگیرید:

۱- نام دامنه فقط انگلیسی است (البته با حروف فارسی هم امکان خرید هست اما پیشنهاد نمی‌شود !)
۲-بهتر است از نام‌مخفف استفاده نکنید
۳- استفاده از از خط فاصله (- dash ) و یا زیر خط ( _ under line ) استفاده نکنید
۴- استفاده از شماره بهتر است استفاده نشود.
۵- املای کلمه به نحوی باشد که افراد دچار اشتباه نشوند.

در خصوص دامنه که قبلا گفتم در وب سایت من ir است تنوع خیلی زیادی هست اما دانستن موارد زیر در انتخاب مسیر به شما کمک میکندپ

دامنه .ir

هر کشوری دامنه معرف خود دارد و دامنه ایران ir ( آی آر ) است، اگر کسب و کارتان داخل ایران است این دامنه جوابگوی شما است چون علاوه بر اینکه مربوط به ایران است از نظر قیمتی هم خیلی مناسیتر از دامنه های دیگر است.

دامنه .com ( دات کام )

جالب است این دامنه هم مربوط به کشور انگلیس است و اما در دنیا شناخته شده است تقریبا اغلب از آن استفاده میکند

نکته: قبل از این که این بخش را ادامه دهم توجه کنید که اینکه میگویم: “دامنه ir برای ایران است” به این معنا است که زیر ساخت های ارائه این دامنه در ایران و تحت مالکیت ایران است ولی هر کسی در هرجای دنیا از طریق آن به وب سایت ما وصل میشود! پس فقط انتخابتون را بر اساس استراتژی و بودجه خودتان بگذارید.

دامنه های دیگر

هزاران دامنه دیگر وجود دارد مانند shop – co – net و … که تنها تفاوت آنها این است که برخی از آنها مربوط به کشورهای های دیگه و یا برخی از آنها برای موارد خاص استفاده میشود و مورد دیگر هزینه تمدید آنها است.

زمانی که شما دامنه ای را خرید میکنید هزینه آن را برای یک یا 5 سال پرداخت میکنید و باید پس از گذر آن زمان مجدد هزینه پرداخت کنید، حداقل زمان خرید یکساله است

هاست یا فضای وب سایت:

برای آنکه بشود هسته وب سایت و محتوای کسب و کارتان را جایی بارگذاری کنید تا دیگران به آن دسترسی داشته باشند شما نیازمند سرور و اصطلاحا هاست هستید. در واقع هاست یک فضای اطلاعاتی ( مانند هارد کامپیوتر یا یک فلش مموری ) است که شما آن را برای وب سایت خودتان اجاره میکنید. ( من برای درک بهتر دیگر از کلمه سرور استفاده نمیکنم و به آن میگویم هاست!)
هاست ها در همه جای دنیا هستند و این امکان وجود دارد که شما از هرجای دنیا از طریق وب سایت همان شرکت یا شُر کاری آنها، آن را اجاره کنید. اما معروف ترین هاست ها در آلمان قرار دارد و البته در خود ایران هم هست برای اجرا هست ، که ظاهرا در آینده وب سایت هایی که هاستشان در آلمان است اگر اینترنت ملی شود باید به اطلاعات خود را به هاست های ایرانی انتقال دهند!

هزینه های آن اغلب سالانه باید پرداخت شود ( هر سال نیاز به تمدید است ) و مبلغ آن بر اساس کیفیت هاست و میزان فضای آن بستگی دارد

هسته اصلی وب سایت.

تا اینجا درباره دامنه و هاست یک وب سایت صحبت کردیم اما اصل داستان از اینجا شروع میشود، هسته وب سایت یا همان بخشه برنامه نویسی وب سایت.
نکته: این امکان برای شما هست که هر زمان لازم شد هاست خود را انتقال دهید، تغییر دامنه پس از گذشت از عمر فعالیت وب سایت کار سخت و بعضا غیر ممکن است چون اطلاعات وب سایت با آن دامنه در گوگل ثبت شده است و بعضا تغییر آن یعنی از دست دادن سئو سایت است که نتیجه روزها و یا سال ها زحمت است. میزان حساسیت در بخش برنامه نویسی وب سایت (هسته اصلی ) در همین اندازه جدی است!

داستان وب سایت !

روند رشد وب سایت ها
استاتیک —- داینامیک اختصاصی — داینامیک عمومی

زمانی که وب سایت در اینترنت خلق شد ابتدا این تکنولوژی در دست کسب و کارهای محدودی بود و آن ها برای داشتن وب سایت مجبور بودند به برنامه نویسان وب سایت مراجعه کنند تا آنها وب سایت را طراحی و اجرا کنند و اغلب هم بیشتر کاربری آن به عنوان یک کاتالوگ یا گالری عکس به همراه آدرس بود

سی ام اس های ( CMS ) اختصاصی

درخواست ها برای داشتن وب سایت زیاد شد و با توجه به اینکه برنامه نویسان زمان کافی برای تغییرات در وب سایت مشتری نداشتند بخشی به آن اضافه کردند بنام مدیریت محتوا یا همان سی ام اس CMS تا فرد بتواند محتوای وب سایت خود را خودش تغییر دهند مانند اینکه: عکس های را تغییر دهد، آدرس و شماره تلفن ها را کم و زیاد کند، به آن سی ام اس – CMS یا پنل مدیریت محتوا گفته میشود.
در واقع برنامه نویس برنامه وب سایت را می نوشت و دسترسی بخش CMS آن را به مشتری می داد و دیگر خود مشتری اقدام به درج محتوای خودش میکرد.

سی ام اس های ( CMS ) عمومی

اما مشکل از زمانی پیش آمد که از یک سو درخواست های داشتن وب سایت زیاد بود و تعداد برنامه نویس ها کم بود و از سوی دیگر زمانی که کارفرما وب سایت خود را از برنامه نویس می گرفت یا باید در مجموعه خود فرد یا افرادی را داشته باشد که بتوانند آن را مدیریت کنند و یا به همان برنامه نویس مجدد مراجعه کند و بعضا یا امکان استخدام نبود و یا برنامه نویس در قید حیات! از این رو وب سایت های عمومی یا CMS های عمومی خلق شدند!
داستان از این قرار بود که تعدادی برنامه نویس برنامه یک مدیریت محتوا را با یک سری قوانین نوشتند و بعد آن را در اختیار همه برنامه نویس ها قرار دارند و از آنجا به بعد هر برنامه نویسی بر اساس تخصص و علاقه اش روی بخشی از آن کار کرد، عده ای روی گرافیک آن کار کردند، عده ای روی امنیت آن، افرادی روی فروش اینترنتی و … کار کردند.
از شناخته شده ترین سی ام اس های عمومی میتوان به جوملا، پرستاشاپ و وردپرس اشاره کرده که وردپرس شناخته شده ترین آنها شد. سی ام اسی که خیلی از وب سایت های دنیا با آن نوشته شده اند.
درست است که وردپرس در دسترس است اما مواردی است که باید در نظر بگیرید و سپس برای اینکه وب کسب و کارتان را با آن درج کنید یا نه تصمیم بگیرید!

مقایسه وردپرس با سی ام اس اختصاصی

سی ام اس اهای اختصاصی فوق العاده اند آن هم به دلایل زیادی که بخشی از آن را بیان میکنم:

  • وب کاملا اختصاصی برای شما است و از کدهای اضافی خبری نیست و اصطلاحا وب چابک است
  • در آینده بسیار راحت تر می توانید آن را توسعه دهید.
  • با توجه به اینکه اختصاصی برای شما نوشته شده است ی امنیت خوبی خواهد داشت.
  • در صورت نیاز به اپلیکیشن امکان ایجاد آن فراهم است.
  • در انتخاب زبان برنامه نویس محدودیت ندارید!

 البته اگر  به موارد زیر پاسخ مناسب و یا مثبتی می دهید برای وب سایت برندتان بخ سی ام اس اختصاصی فکر کنید:

  • زبان برنامه نویسی مناسبی برای هدفتان انتخاب کنید.
  • اعضای کسب و کار با دنیای اینترنت آشنا و حداقل آن را پذیرفته و به آن ایمان دارند.
  • بودجه کافی برای آن اختصاص دهید
  • امکان استخدام برنامه نویس و یا حتی راه اندازی تیم مربوطه در کسب و کارتان فراهم باشد.
  • کسب و کارتان برند و یا شناخته شده باشد.
  • استارتاپی باشید که بستر آن روی اینترنت است.
  • تیم سئو و مدیریت محتوا داشته باشید.
  • داشتن تیم گرافیک بصورت دائم و یا حداقل امکان برون سپاری کارهای گرافیکی به افراد متخصص.

اما گاها سی ام اس های عمومی مانند وردپرس پیشنهاد میشود. برخی از دلایلی که از وردپرس استقبال شده:

  • هزینه پایین راه اندازی
  • نیاز به دانش کم برنامه نویسی برای راه اندازی
  • در اختیار بودن راحت و تقریبا خوش قیمت ماژول هایی که به وردپرس امکانات خاصی میدهد، مثلا با یک افزونه ( ماژول) با نام یوست تا بخش زیادی از سئو را میتوانید پیش ببرید.
  • مدیریت محتوای آسانی دارد در واقع با آموزش به کسی که کمی به نرم افزارهای گرافیکی آشنایی دارد می توانید اطلاعات خود را در آن درج کنید.
  • چون زبان برنامه نویسی عمومی دارد تعداد افرادی که با آن آشنا هستند بیشتر است و راحتر افرادی را پیدا میکنید که بتواند روی وب سایت شما کار کند.

اما خوب مواردی هست که  در تصمییم گیری باید مدنظرتان باشد بنده به برخ از آنها اشاره میکنم.

  • در صورت نیاز به توسعه ( منظور امکاناتی خاص به وب سایت استریال مثلا: ارتباط آن با بخش CRM کسب و کار و یا … ) احتمالا دچار چالش می شوید.
  • امنیت آن حساس است، درست است تیم های قوی افزونه های برای امنیت آن نوشته اند اما با این وجود برای کارهای بانکی حساس و یا اطلاعات خاص پیشنهاد نمیشود.
  • سرعت وب سایت کمی سنگین است با توجه به اینکه هسته اصلی آن عمومی است قطعا کدهایی در آن درج شده که برای هدف و کسب و کار شما لازم نیست اما هست!

در صحبت هایم کلمه افزونه ( ماژول ) را شنیدید، در واقع هسته اصلی وردپرس امکانات خاصی ندارد اما با اضافه شدن و یا اصطلاحا نصب افزونه های مختلف امکانات ویژه ای به آن اضافه میشود. این افزونه ها توسط تیم های برنامه نویسی مختلفی در سراسر دنیا نوشته میشوند و این امکان برای شما فراهم است که آنها را خرید کنید و به وردپرس خود اضافه کنید، البته در اینترنت رایگان های آن هم هست که بنده پیشنهاد میکنم اصلا از آنها استفاده نکنید و نسخه های پولی آن را خرید کنید.

من در مقاله آنچه از وب باید بدانید! تلاش کردم اطلاعات اولیه که لازم دارید را بگونه ای که مفهوم باشد بیان کنم و بخشی از اطلاعات را برای درک راحت ساده سازی کرده ام.
من بعنوان بعنوان مشاور کسب و کارها در برندینگ و تبلیغات که در این سال ها فعالیت کرده ام پیشنهاد میکنم اگر کسب و کار موفقی دارید و از نظر درآمدی مشکلی ندارید روی وب سایت هایی اختصاصی سرمایه گذاری کنید!

خیلی خوشحال میشم تجربه خودتان را در اینجا مطرح کنید تا افرادی که نیاز به راهنمایی دارند از داشته های شما تجربه کنند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیصبران منتظر دریافت نظر و مشارکت شما در این مقاله هستم.
مطلب پیشنهادی بعدی
اهمیت وب سایت و آشنایی با آن - برندینگ - سعید فتوت کسب و کار مشاوره - saeed fotovat

آنچه از وب باید بدانید!

آنقدر مهم است که تصیمات اشتباه در خصوص آن ضربه های جبران ناپذیری به کسب و کار وارد میکند. حاوی اطلاعاتی که در ورود به دنیای دیجیتال به شما کمک میکند.

ادامه مطلب

سبد خرید

شما با دانلود فایل متعهد میشوید که به ازای هر نسخه که چاپ میکنید به پادکست بی پلاست حداقل 50.000 تومان کمک کنید.